De Europese aandelenbeurzen waren maandag opnieuw negatief gestemd. De aanhoudende koersverliezen op Wall Street en de oplopende spanningen in Oekraïne zorgden voor nervositeit onder beleggers.
In Amsterdam zakte Imtech verder weg door de vrees dat de geplaagde technisch dienstverlener nieuwe aandelen gaat uitgeven.
,,We blijven doordalen. In VS ging het vrijdag al niet goed en sloeg de negatieve stemming in de technologiesector en bij de biotech-bedrijven om naar de andere aandelen. Op het Damrak zorgt Imtech voor weinig feestvreugde. Het aandeel blijft waarde verliezen door speculatie op een emissie. Een paar witte raven onttrekken zich aan het negatieve sentiment. ,,Dat zijn vooral defensieve aandelen als Unilever en Heineken“, aldus handelaar Cees Smit van Today’s Beheer.
De AEX-index in Amsterdam noteerde aan het einde van de ochtend 1 procent lager op 391,63 punten. De MidKap zakte 2,6 procent tot 639,80 punten, door de koersval van Imtech. De hoofdindices in Parijs, Frankfurt en Londen verloren 0,1 tot 0,4 procent.
Grootste daler in de AEX was uitzender Randstad met een min van ruim 4 procent. Levensmiddelenconcern Unilever stond bovenaan met een plus van 1,5 procent. Heineken volgde met een winst van 1 procent. De bierbrouwer overweegt volgens de Britse krant The Sunday Times zo’n 100 pubs in Groot-Brittannië van de hand te doen. Heineken behoort met zo’n 1250 pubs tot de grootste kroegeigenaars van Groot-Brittannië.
In de MidKap sloot Imtech de rij met een verlies van 10,5 procent. Het bedrijf raakte sinds vorige week woensdag al zo’n 28 procent aan beurswaarde kwijt. Navigatiebedrijf TomTom volgde met een min van 6,7 procent na een adviesverlaging door UBS.
In Parijs daalde PSA Peugeot Citroën 3,7 procent. Beleggers waren niet onder de indruk van de plannen van de nieuwe topman Carlos Tavares om de winstgevendheid van de noodlijdende Franse autofabrikant in de komende jaren op te voeren.
De euro daalde in waarde nadat president Mario Draghi van de Europese Centrale Bank (ECB) afgelopen weekeinde liet weten dat een verdere stijging van de euro kan leiden tot nieuwe stimuleringsmaatregelen van de centrale bank. De munt stond op 1,3823 dollar, tegen 1,3898 dollar bij het slot van de Europese handel op vrijdag.
Een vat Amerikaanse olie werd 0,4 procent duurder op 104,20 dollar per vat. Brentolie steeg 0,8 procent in prijs tot 108,14 dollar per vat.
Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl